
January 22, 2019, Update to Frequently Asked Questions During a Lapse in Appropriations, 

attached to OMB Memorandum M-18-05 (available at https://www.whitehouse.gov/wp-

content/uploads/2017/11/m-18-05-Final.pdf)  

 

The following guidance replaces the answer to question C.9, and supersedes any previous OMB 

guidance issued on this question: 

 

C. Making Payments to Contractors and Grantees during a Lapse in Appropriations  

Q9: In the case of a contract or grant that has been previously awarded (and thus for 

which available funds were obligated), may Federal employees be excepted from furlough 

to make timely payments to the contractor or grantee in accordance with the contract or 

grant?  

A9: Yes.  Such payment activity is “necessarily implied,” either because the funds that were 

obligated are multi-year or no-year or (if such funds have lapsed) because of the continued 

availability of funding, as provided in 31 U.S.C. § 1553(a), for making disbursements on 

amounts previously obligated.  That provision states, “[a]fter the end of the period of availability 

for obligation of a fixed appropriation account and before the closing of that account 

under section 1552(a) of this title, the account shall retain its fiscal-year identity and remain 

available for recording, adjusting, and liquidating obligations properly chargeable to that 

account.”   

As discussed in the answer to question I.B., above, a necessary implication can arise when an 

agency needs to incur obligations, even though there has been a lapse in the appropriation against 

which those obligations would be charged, to implement a congressionally authorized or 

appropriated function for which Congress has provided funding that remains available during the 

lapse (including funds already obligated from the current fiscal year), where the suspension of 

the related activity during the funding lapse would prevent or significantly damage the execution 

of the terms of the statutory authorization or appropriation.  In this case, even if the funds are no 

longer available for new obligations, the previously obligated amounts remain legally available 

for liquidating valid obligations.  Not performing unfunded activities that are necessary to 

expend presently available funds would effectively cut off funding streams that are themselves 

unaffected by the lapse in appropriations.  

In this sense, excepting the personnel who are needed to disburse previously obligated amounts 

is akin to the well-established practice of excepting personnel who are needed to make benefits 

payments.  The administrative activities (funded out of annual appropriations) that are necessary 

to disburse benefit payments under entitlement programs, such as social security benefits (funded 

out of an indefinite appropriation), are excepted activity.  This is because the action of making 

the payment is necessarily implied by the continued availability of funding for the benefits 

payments themselves; and the statute directing that the payments be made would be significantly 

damaged were the payments not made.  The same holds true for the disbursement of other valid 

obligations, including payments to contractors and grantees. 
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